SaaS چیست؟
در ابتدا کمی پیرامون آنچه ” نرم افزار به عنوان سرویس ” میتواند برای شما فراهم آورد و امکاناتی که در اختیار شما میگذارد، توضیح دهیم؛
۱ ـ شرکتهای تامین کننده با استفاده از این سرویس، هر زمان که نیاز داشته باشید، نرمافزار یا نرمافزارهای خاصی را در اختیار شما میگذارند.
۲ ـ در برخی موارد، لازم است دادههای لازم برای کار با نرمافزار را دانلود کنید؛ اما در بیشتر موارد نیازی به این موضوع نیست، ولی سرانجام همه دادههای شما در حین کار با نرم افزار روی فضای Cloud ذخیره میشود.
۳ ـ SaaS با ارائه خدمات سریع ،تفاوت چندانی با کار در محل ندارد. البته این موضوع تا اندازه بسیاری وابسته به سرعت اینترنت در سوی Client نیز هست؛ اما در مجموع خدمت ارائه شده در بهترین حالت خود است.
۴ ـ در جایی که ارائه این خدمات به همراه دریافت وجهی است، کاربران همان قدر که از خدمات استفاده میکنند پول پرداخت میکنند.
قدمت متمرکز سازی میزبانی نرمافزارهای کاربردی به دهه ۱۹۶۰ برمیگردد. در آغاز این دهه، آی بی ام و دیگر ارائهدهندگان Mainframe برای انجام خدمات کسبوکار سازمان، بهعنوان Time-Sharing یا Utility-Computing شناخته میشدند. این خدمات شامل ارائه توان محاسباتی و ذخیرهسازی پایگاه داده به بانکها و سایر سازمانهای بزرگ را از مراکز دادههای خود را در سراسر جهان است.
گسترش اینترنت در طول دهه ۱۹۹۰ یک کلاس جدید از محاسبات متمرکز، به نام ASP یاApplication Service Providers را به ارمغان آورد. ASP ها با هدف کاهش هزینهها با مدیریت متمرکز و با ارائه دادن راهحلهای متمرکز، یک کسبوکار به وجود آوردند که شامل میزبانی و مدیریت متمرکز نرمافزارهای کاربردی بود. SaaS درواقع گسترش مدل ASP است.
SAAS ظاهراً اولین بار در مقالهای به نام “Strategic Backgrounder: Software As A Service” ظاهر شد که در فوریه سال ۲۰۰۱ توسط بخش تجارت الکترونیک از صنایع نرمافزار و اطلاعات (SIIA) بهصورت داخلی منتشر شد.
نرم افزار به عنوان سرویس، نوعی از ارائه نرم افزار روی رایانش ابری است که توسط تامین کنندگان سوم شخص به مشتریان و کاربران آن نرم افزارها توسط اینترنت ارائه میگردد. SaaS ، یکی از سه شاخه اصلی رایانش ابری میباشد. IaaS و PaaS از دیگر موارد آن هستند که در ادامه در این موارد نیز صحبت خواهیم کرد.
آینده SaaS
این مدل (SaaS) بهعنوان موج آینده صنعت نرمافزار شناخته شده است. فعالان صنعت نرمافزار بر این باورند که نرمافزارهای مبتنی بر کامپیوترهای شخصی و محلی منسوخ شدهاند و زمان آن فرا رسیده است تا مصرفکنندگان نرمافزار به سمت SaaS و رایانش در ابر مهاجرت کنند.
تفاوت های نرم افزارهای سنتی و نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS):
نرم افزارهای سنتی:
- کاربران می بایست نرم افزارهای مورد نیاز سازمان را به صورت پکیج را خریداری می کردند و آنها را روی سیستم خود نصب می کردند.
- لایسنس نرم افزارها محدود بود و برای گسترش مجبور به تغییر پلتفرم و خرید مجدد لایسنس بودند.
نرم افزار به عنوان سرویس(SaaS):
- کاربران به صورت آنلاین ثبت نام می کنند و به صورت ماهیانه مبلغ آن را پرداخت می کنند.
- کاربران می توانند در صورت عدم نیاز به نرم افزار ، ثبت نام خود را کنسل نمایند.
- نرم افزارها آپدیت است و نیاز نیست روی همه سیستم ها به روز رسانی شود.
مزایای نرم افزار به عنوان سرویس SaaS:
- هیچ هزینه ای بابت سخت افزار وجود ندارد.
- مقیاس پذیری بالایی دارد
- از هر مکانی با هر دستگاهی که به اینترنت متصل شود ، قابل دسترس است.
- برای شروع هزینه جداگانه ای ندارید.
- آپدیت نرم افزارها به صورت اتوماتیک انجام می شود.
- نرم افزارها می توانند برای هر مشتری ، خاص او باشد و تنظیمات خاص داشته باشد.
- برای هر میزان مصرف پول پرداخت خواهید کرد.
- راه اندازی سریع و بدون نیاز به نیروی فنی و متخصص
نمونه هایی از کاربردهای نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS)در شرکت ها:
۱- نرم افزارهای ارتباطی
۲- نرم افزارهای حسابداری و مالی
۳- نرم افزارهای ارتباط با مشتری
۴- نرم افزارهای مربوط به سرمایه انسانی
۵- نرم افزارهای یکپارچه سازی سازمانها
۶- نرم افزارهای مدیریت کارایی
۷- نرم افزارهای سیار
۸- معایب نرم افزار به عنوان سرویس SaaS
۹- عدم وجود کنترل کامل روی نرم افزارها
۱۰- امنیت و نگرانی داده های حیاتی
۱۱- تعداد محدود نرم افزارهای موجود در تامین کننده
۱۲- نیازهای ارتباطی
۱۳- کارایی و بهره وری
فروشندگان خدمات ابر و تامین کنندگان:
اگر شرکت و یا بخش IT شرکت شما از سرورهایی استفاده میکند که در ساختمان شرکت نصب و راه اندازی شدهاند، شاید وقت آن رسیده باشد که به فکر استفاده از ابر بیفتید. برنامههای کاربردی (Applications) را که امروزه در شرکتها مورد استفاده قرار میگیرند، بهراحتی میتوان به ابر منتقل کرد. این برنامهها شامل وبسایتهای شرکتی، ایمیلهای شرکت و سیستمهای MIS میشود. چندین پلتفرم خدماتی برای ارائه محاسبات ابر وجود دارد. هرکدام از این پلاتفرمها، گزینهها و امکانات متفاوتی در اختیار کاربران قرار میدهند. در حال حاضر تقاضا برای خدمات ابر در حال افزایش است. هرروزه شرکتهای جدیدی به لیست ارائه خدمات ابر میپیوندند. بسیاری از شرکتها که ابتدا خدمات میزبانی وب (web hosting) ارائه میکردند، اکنون خدمات ابر نیز ارائه میدهند. این شرکت ها معمولا خدمات لایه بستر و زیرساخت (IaaS) را به کاربران ارائه می کنند. لیکن شرکت هوپاد با ارائه خدمات SaaS خدمات نوینی را در ایران در اختیار مشتریان و کاربران خود قرار می دهد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.